Stațiunea Băile Olănești este situată în județul Vâlcea pe valea Râului Olănești, afluent al Oltului, înconjurată de munții Gerea, Folea și Căprăreata din Carpații Meridionali, la o distantă de circa 21 km de orașul Râmnicu – Vâlcea și la o altitudine de 450 m.
În stațiune se găsesc peste 35 surse hidrominerale, din care 13 izvoare minerale sunt captate pentru cura internă, iar trei izvoare și patru sonde cu ape minerale sulfuroase, hipertone pentru cura externă. Primele analize ale apelor s-au făcut prin anul 1830, dar abia în anul 1873, la îndemnul dr. Carol Davila, s-au trimis mostre ale apelor minerale din Olănești la Expoziția Internațională de la Viena, unde s-a obținut medalia de aur. Atunci se poate vorbi și despre apariția stațiunii, fiind comparată cu tratamentele de la Baden-Baden, Karlovy-Vary și Aix de Bains.
Prima atestare documentara a localității Băile Olănești datează din 19 iulie 1527. Alături de stațiunile Băile Herculane și Sovata, Băile Olănești reprezintă una dintre cele mai importante stațiuni balneare din România.
Băile Olănești este o stațiune balneoclimatică cu sezon permanent.
Clima
Stațiunea Băile Olănești dispune de o climă continentală, veri răcoroase și ierni blânde.
Recomandări terapeutice
- Afecțiuni dermatologice
- Afecțiuni ale tubului digestiv
- Afecțiuni hepato-biliare
- Afecțiuni metabolice și de nutriție
- Afecțiuni renale și ale cailor urinare
- Afecțiuni reumatismale
- Afecțiuni respiratorii
- Afecțiuni O.R.L.
- Afecțiuni asociate; afecțiuni ale aparatului locomotor
Factori naturali terapeutici
- Ape minerale sulfuroase, clorurate, sodice, magneziene, provenite din izvoare naturale
Proceduri practicate
- Băi calde cu ape minerale
- Aerosoli și inhalații
- Electroterapie
- Termoterapie
- Hidroterapie
- Gimnastică medicală
Activități care se pot face în Băile Olănești
- Relaxare în Parcul Central, Parcul Îndrăgostiților și Parcul Parâng
- Drumeții către izvoarele supranumite în trecut „Izvoarele de aur”
- Plimbare spre lacurile cu nuferi din stațiune
Atracții turistice în Băile Olănesti și împrejurimi
- Cheile Olăneștiului
- Biserica lui Horea (din Albac). Biserica a fost inițial construită în Munții Apuseni, de moți. În anul 1907 a fost cumpărată de Ion I. C. Brătianu, demontată de meșterul Nicolae din Sohodol și transportată, cu săniile, până la Turda și apoi, cu trenul, la Ștefănești, Argeș unde a fost reconstruită în anul 1918. În anul 1958 s-a dispus strămutarea bisericii la Olănești, pe actualul amplasament.
- Schitul Iezer, care are hramul ,,Intrarea în biserică”. Este considerat cel mai izolat centru monahal din nordul Olteniei. Schitul este un așezământ monahal foarte vechi, ctitorit de Radu cel Mare, tatăl lui Mircea cel Bătrân. Accesul spre schit se face cu mașina prin satul Cheia sau pe jos pe lângă grupul central de izvoare, pană în fostul sat Tisa, și apoi se coboară în satul Cheia.
- Alte mânăstiri vechi în zonă: Pătrunsa, Schitul Pahomie, mănăstirea Frăsinei (numită și Athosul românesc deoarece este interzis accesului femeilor). Accesul la Schitul Pahomie se face pe DN 64A, Râmnicu Vâlcea – Băile Olănești, trecând prin Pausesti-Maglași spre satul Cheia, apoi pe Valea Cheii, pe un drum forestier până la Izvorul Frumos.
- Peștera sfântului Grigore Decapolitul. Pe vremuri preoții și țăranii se refugiau aici din calea armatelor otomane. În galeriile peșterii trăiește o colonie de lilieci care au dat peșterii denumirea populară de “Peștera Liliecilor”.
Recomandări pentru o vacantă în Băile Olănești:
- tratament, odihnă și relaxare
Hoteluri și unităti de tratament balnear
- Hotel Tisa
- Hotel Alice
- Hotel Suprem
- Hotel Olănești
- Hotel Suprem
Acces în stațiunea Băile Olănești
- Rutier: din București pe traseul București-Râmnicu Vâlcea pe E 7, Râmnicu Vâlcea-Băile Olănești pe DN 64A; din Sibiu pe rută Sibiu-Râmnicu Vâlcea pe E 7, Râmnicu Vâlcea-Băile Olănești pe DN 64A
- Feroviar: Gara Râmnicu Vâlcea și apoi cu microbuzul până în stațiune (Autogara 1 Mai)