Stațiunea turistică Albac este situată în județul Alba, Transilvania, pe Valea Arieșului Mare la 17 km de Câmpeni și circa 100 de km de Alba Iulia. Orașul este cunoscut datorită eroului răscoalei din 1784, Nicola Ursu zis Horea, originar din această zonă.
Astăzi, Albac este o zonă turistică căutată care cuprinde 16 sate, unul având același nume cu al comunei, devenit între timp stațiune turistică.
Clima
Albac dispune de o climă subalpină cu veri răcoroase și ierni blânde.
Factori naturali terapeutici
- atmosferă cu un bogat conţinut de ioni negativi
- aer puternic ozonat şi cu un bioclimat tonic stimulator
Activități care se pot face în Herculane
- schi sau săniuş iarna (pârtie dotată cu telescaun)
- plimbări prin Cheile Albacului
Atracții turistice în Albac și împrejurimi
- Rezervația naturală Cheile Albacului (35 ha)
- Bustul lui Horea
- Biserica din Albac. Aici se află Clopotul lui Horea, în locul în care altădată se afla altarul Bisericii Vechi. Clopotul a fost fabricat la Viena, iar pe el sunt gravate cuvintele: “Acesta este clopotul cu care Horea a dat signalul de luptă”. Biserica Mare a fost construită între anii 1880-1884, din cărămidă și piatră, în stil romanic și gotic.
- Muzeul lui Horea. În centrul comunei Albac s-a ridicat o copie a casei lui Horea din satul Fericet, cunoscută sub numele de Muzeul lui Horea. În apropiere de ea se află și o Expoziție Etnografică deschisă în anul 2007 într-o casă tradițională din lemn, expoziție ce cuprinde textile, costume populare, unelte folosite în gospodăria țărănească a moților, ce vorbesc de viața și ocupațiile sătenilor.
- Târgul Naţional de Turism Rural. Târgul este un eveniment amplu care reuneşte cererea şi oferta din domeniul turismului rural românesc. La târg sunt promovate oferte turistice din zeci de zone sau localităţi rurale din România. Imaginea târgului este întregită de meşterii populari, dar şi de specialiştii în gastronomie tradiţională care fac pentru participanţi demonstraţii gastronomice explicând şi arătând cum se prepară mâncărurile gustoase care atrag turiştii în satele româneşti.
- Peştera Scărişoara situată la circa 33 de kilometri.
Recomandări pentru o vacanță în Albac
- drumeții, odihnă și relaxare
Hoteluri și pensiuni în stațiunea Albac
- Pensiunea Steaua Arieșului, (18 camere), situată aproape de DN75.