„Din orice școală a lui Dumnezeu învățăm câte ceva”. Interviu cu Ciprian Segheti, chiropractor și reflexo-terapeut, specialist în terapia Reiki și Yumeiho

În România, ca și în alte țări, se practică diferite metode alternative de echilibrare a organismului și restabilire a sănătății. Una dintre astfel de terapii, care încă nu este practicată pe scară largă la noi, este și chiropractica.

Chiropractica a luat naștere în anul 1895, când Daniel David Palmer, care a avut mai multe meserii de-a lungul timpului, a corectat vertebrele cervicale ale unei persoane și i-a redat auzul. Astfel, acesta a ajuns la concluzia că problemele de sănătate pot avea ca punct de plecare deplasarea vertebrelor care împiedică transmiterea normală a influxului nervos. Astfel, această tehnică, denumită și chiroterapie, este utilizată pentru remedierea deficiențelor și blocajelor legate de sistemele osos, muscular și nervos. Prin ajustarea vertebrelor, se combat blocajele și se restabilește echilibrul fiziologic.

Denumirea tehnicii provine de la grecescul CHIROS care înseamnă mână, având în vedere că practicianul manipulează articulațiile și vertebrele cu ajutorul mâinilor cu scopul revenirii acestora în spațiile lor articulare. Din cauza activităților de zi cu zi, a suprasolicitării la efort prelungit, dar și din cauza greutății excesive a corpului, coloana vertebrală se poate tasa și are nevoie de o rearanjare a articulațiilor.

Ce afecțiuni ameliorează sau tratează chiropractica?

  • lumbago 
  • hernie de disc /discopatie
  • sciatica 
  • scolioza, cifoză, lordoză
  • dureri ale articulațiilor membrelor, umerilor, coatelor, genunchilor, soldurilor, labei piciorului, gleznei și mâinii
  • dureri de cap, cefalee / migrenă 
  • accidente legate de sport

În cazul anumitor boli precum: cancer, fracturi, boli infecțioase și neurologice, tratamentul chiropractic este contraindicat.

Terapia chiropracticii are la baza principiul conform căruia corpul se poate vindeca când sistemul osos este corect aliniat, iar sistemul nervos funcționează normal. Prin urmare, chiropractica are în vedere restabilirea sănătății prin intermediul manipulării oaselor, mai ales la nivelul coloanei vertebrale.

Ciprian Segheti, care este terapeutul hotelului Perla din stațiunea balneară Slănic Moldova, specialist în chiropractică, masaj reflexo-terapeutic și în terapia reiki, licențiat în psihologie, ne-a oferit câteva amănunte legate de terapiile practicate.

1.      De când practicați meseria de terapeut?

C.S. Practic această meserie de 20 de ani.

2.      Cum ați ales această meserie?

C.S. Din cauza unei paralizii de la brâu în jos, am fost determinat să studiez modalitățile prin care aș putea să mă recuperez. Din orice școală a lui Dumnezeu învățăm câte ceva.

3.      Vă aduce satisfacții?

C.S.  Satisfacția că pot face bine. Nu mă compar cu un medic, dar dacă nu mai doare, am ajutat cu ceva.

4.      Ce boli tratează sau ameliorează chiropractica, dar terapia reiki?

C.S. Lombalgia, hernia cervicală, lombosciatica, dislocările coxale, pensările de coloană, tasările încheieturilor. Chiropractica vizează poziția coloanei vertebrale, reașezarea ei în stare naturală. Reflexoterapia are ca scop eliminarea toxinelor și echilibrarea organismului. Reiki duce la echilibrarea energetică a celor 7 chakre. Terapia Reiki nu trebuie confundată cu bioenergia.

5.      Câte ședințe se recomandă pentru fiecare terapie în parte?

C.S. Un om se poate recupera după o ședință sau 50! Fiecare organism este diferit și contează cât de profundă este patologia individului. Un factor important îl joacă și vârsta, dar și patologiile asociate.

6.      Ce înseamnă reflexoterapie?

C.S. Masajul reflexogen lucrează la nivelul plantar pe anumite puncte care corespund organelor mari viscerale care se referă la dislocarea cristalelor de toxine acumulate și trimise în sistemul renal pentru a fi evacuate.

7.      Ce recomandați pacienților dvs. vizavi de mișcare și regim alimentar?

C.S. Hidratarea, măsura în toate, la mâncare și mai ales practicarea unui sport. Nu trebuie să supărăm organismul, trebuie să existe un echilibru, să știm ce vrea corpul nostru, să fim Zen, un echilibru în minte și trup.

8.      Unde ați studiat chiropractica și celelalte tehnici terapeutice?

C.S. În Japonia, la Tokio. Acolo m-am specializat în terapii alternative, precum Yumeiho.

9.  Implică riscuri chiropractica?

C.S. Doar dacă nu este executată de specialiști, de profesioniști.

10.  Cum funcționează chiropractica?

C.S. În funcție de patologie, se reașează vertebrele și inelele la coloană.

11.  Există contraindicații vizavi de chiropractică?

C.S. Această terapie trebuie realizată la recomandarea medicală, ținându-se cont de anamneză, de poziția corpului.

12.  Cât timp veți practica meseria de terapeut?

C.S. Toată viața!

Ciprian Segheti poate fi găsit și în Onești, la cabinetul personal, tel. 0741.561.231.

Interviul a fost realizat de Monica Anghelovici, specialist în turism și blogger de travel la Povestidecalatorie.ro.

Sursa foto 1

Update 31.01.2020

Din nefericire, Ciprian Segheti a trecut in nefiinta… Dumnezeu sa il aiba in paza sa!

Post Author: Turism Balneo

1 thought on “„Din orice școală a lui Dumnezeu învățăm câte ceva”. Interviu cu Ciprian Segheti, chiropractor și reflexo-terapeut, specialist în terapia Reiki și Yumeiho

    Dumitru Diana Georgiana

    (02/02/2020 - 19:11)

    Am scolioza și as vrea din tot sufletul sa ma fac bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *