Sântilia – Nedeia Mocănească a voineștenilor, sărbătoarea tradițională din Covasna-Valea Zânelor

Sâmbătă 21 și duminică 22 iulie 2018, în Covasna-Valea Zânelor, are loc o mare sărbătoare prin care sunt evidențiate  tradițiile și obiceiurile păstorești: Nedeia Mocănească.

Gurmanzii sunt așteptați sa se înfrupte din bulz, pastramă și faimoasele plăcinte, dar și să guste un păhărel de țuică, toate numai bune de întreținut poveștile și de dezlegat limbile… In poiană se pot servi atât produse naturale, dar și admira și cumpăra obiecte realizate de meșterii populari prezenți.

Programul începe sâmbătă la ora 15.00 cu o șezătoare, aranjat de flori și se încheie cu un foc de tabără. Duminică după slujba de la biserică, va avea loc o binecuvântare religioasă, ca în fiecare an, iar apoi cei îmbrăcați în portul popular se îndreaptă, băieții călare, iar fetele în căruțe spre Valea Zânelor. La ora 10.00 va începe în poiana nedeii cu cerutul miresei și celelalte obiceiuri de nuntă.

Sântilia voineştenilor constă în prezentarea unei nunti tradiționale, în care localnici îmbrăcați în costum național popular întruchipează personajele unei nunți adevărate, de la miri, nași, vornici, socri mari și mici, până la nuntași, la care se adaugă toate obiceiurile practicate în zonă.

Vor urca pe scena amenajată în acest scop, Nineta Popa, Nicoleta Voica, Ansamblul Ștefan Vodă-Caprina și Sava Negrean Brudașcu, dar și Corul „Voievozii Munților” din Vâlcele, Florile Zagonului, Ansamblul Oltul din Hăghig, Elena Istrate, Ansamblul Românașul Covasna, Ansamblul Junii Covăsneni, Junii Brașovului sau Ansamblul Tupilați.

Valea Zânelor este una dintre atracțiile turistice ale stațiunii balneoclimatice Covasna. supranumită „Staţiunea celor 1000 de izvoare de sănătate”. Cei care vin la tratament în stațiune au mai multe opțiuni de petrecere a timpului, cum ar fi o plimbare cu mocăniţa pe două trasee: Clermont – Cetatea Zânelor şi Clermont – Siclau (Planul Înclinat).

Sântilia – Nedeia Mocănească a voineștenilor 2018 este organizată de Asociația Cultural Creștină Justinian Teculescu și Asociația Județeană a  Crescătorilor de Ovine Covasna, „Proiect Cultural prioritar realizat cu sprijinul financiar al oraşului Covasna”, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Covasna.

Post Author: Turism Balneo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *