Vacanțele în stațiunile balneare au fost mai scumpe de 1 Decembrie decât la munte sau în zonele rurale

Turiștii români au cheltuit în țară circa 9,4 milioane de euro în mini-vacanța ocazionată de 1 Decembrie

Conform unei analize a Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), cei peste 88.000 de turiști români care au plecat în diverse destinații din țară în minivacanța de 1 Decembrie au cheltuit circa 9,4 milioane de euro pe cazare și servicii de masă. Pentru prima oară după anul 1989, pachetele de city break interne au fost mai bine vândute decât cele din străinătate, fapt care conturează o nouă tendință în turismul românesc.

”Turiștii au profitat de tarifele cu până la 70% mai mici decât cele din timpul Sărbătorilor de iarnă și de faptul că au avut mai multe zile libere decât în alţi ani”. Din datele centralizate de către FPTR reiese că peste 88.000 de români au plecat în vacanțe în țară în această perioadă, cei mai mulți dintre ei în oraşele mari şi în stațiunile montane.

Din calculele FPTR, ”cheltuiala medie pentru cazare și mesele incluse a turiștilor români care au preferat destinațiile interne a fost de aproximativ 350 de lei pe sejur, în creştere cu 5% față de anul trecut. Cheltuielile suplimentare, cu drumul şi distracţia, au fost în medie, de 300 lei pe sejur, pentru fiecare turist”.

Vacanțele în stațiunile balneare s-au dovedit a fi ceva mai scumpe decât cele din zona de munte, deoarece gama de servicii în ceea ce privește turismul balnear este mai extinsă, incluzând și acces la centrele si facilitățile spa. ”Cei 28.000 de turiști au beneficiat de oferte speciale care au inclus cazare 3 nopţi cu mic dejun și acces spa. Tarifele s-au situat între 300 și 865 de lei, în funcție de categoria pentru care a optat fiecare.”

1 Decembrie se situează, ca număr de turiști, în topul sărbătorilor nereligioase dintr-un an, alături de 1 Mai. Românii au fost atenți la cheltuielile pentru deplasări în această perioadă, deoarece mini-vacanța de 1 Decembrie este foarte aproape de sărbătorile de iarnă, pentru care vor cheltui alți bani. De asemenea, mini-vacanța este un bun prilej pentru a vizita părinții sau rudele din altă localitate. De aceea, foarte mulți români au preferat în această perioadă să se deplaseze în excursii de o zi sau să își petreacă această mini-vacanță la prieteni și rude, ceea ce a determinat un trafic sporit pe șosele, dar asta nu înseamnă neapărat un flux sporit de turiști”, a declarat Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele executiv FPTR.

*Aceste date sunt aproximative, au fost obţinute pe baza estimărilor furnizate de membrii FPTR şi a sondajului aplicat unui număr semnificativ de operatori din turism, se arată în comunicatul transmis.

 

Post Author: Turism Balneo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *