Staţiunea Albac devine pentru câteva zile capitala turismului rural românesc
Zonele rurale cu potenţial turistic din ţară vor fi prezentate în perioada 28 – 30 septembrie 2018 la Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac, cel mai important târg de turism rural din România. Acesta reuneşte cererea şi oferta din turismul rural încercând să promoveze şi gastronomia, tradiţiile, meşteşugurile populare şi folclorul românesc autentic.
Stațiunea turistică Albac este situată în județul Alba, Transilvania, pe Valea Arieșului Mare la 17 km de Câmpeni și circa 100 de km de Alba Iulia. Orașul este cunoscut datorită eroului răscoalei din 1784, Nicola Ursu zis Horea, originar din această zonă.
Evenimentul este cel mai longeviv şi cel mai mare târg de promovare a turismului rural din România, reunind reprezentanţii din turism la nivel regional şi naţional: agenţii de turism, unităţi de cazare, operatori de servicii turistice.
Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac se bucură şi în 2018 de o prezenţă importantă a zonelor rurale cu potențial din România, cât și a agenţiilor de turism din Judeţele Alba, Cluj, Bacău, Neamț, Sibiu, Gorj, Mureș, Vâlcea şi București. Vor participa cu oferte, pe lângă pensiuni şi administraţiile locale din zone turistice şi centrele de informare turistică din Alba, Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara şi Suceava.
Vineri, în prima zi a târgului, va fi un info-trip pentru reprezentanţii agenţiilor de turism participante, urmând a fi vizitate obiective şi unităţi de cazare din zona Cheile Aiudului. În paralel, la Albac, participanţii veniţi din întreaga ţară sunt primiţi pentru a-şi amenaja standurile expoziționale.
Sâmbătă – Ediţia din acest an a Târgului Naţional de Turism Rural va fi deschisă oficial, la ora 10,00, cu un ceremonial religios urmat de arborarea Drapelului României, moment solemn la care va lua parte Fanfara Județului Alba și Tulnicăresele din Munții Apuseni. Participanţii sunt invitaţi să viziteze apoi standurile expoziționale, oferta zonelor turistice prezente la târg, dar şi ateliere de meşteşuguri tradiționale. În acest an sunt prezenţi meşteri tradiționali din Alba, Cluj, Mureș, Arad, Sibiu, Vâlcea, Suceava, Botoșani, București şi Hunedoara.
La Centrul de Informare Turistică din Albac va avea loc vernisajul expoziţiei de artă fotografică denumită „Timp străvechi” cu instantanee realizate de clasa de arte vizuale a Centrului de Cultură „Augustin Bena” coordonată de Vasile Sârb. Reprezentanţii agenţiilor de turism vor fi provocaţi şi sâmbătă la un nou info-trip, de această dată în zona Munţilor Apuseni.
La ora 15,00 va avea loc la Primăria Comunei Albac prezentarea studiului „Identificarea gospodăriilor tradiționale în vederea conservării „IN SITU”- Zona Țara Moților (Albac, Arieșeni, Avram Iancu, Ciuruleasa, Gârda de Sus, Horea, Poiana Vadului, Vadu Moților, Vidra, Scărișoara, Sohodol)”, iar la ora 17,00 este programată conferinţa „Turismul rural românesc – tradiție și modernitate” în care vor fi dezbătute strategii naționale și regionale de dezvoltarea turismului rural, rolul legislației în promovarea și dezvoltarea turismului rural şi vor fi prezentate exemple de bune practici.
Pe scena din centrul comunei Albac va avea loc de la ora 18,00 Concursul de interpretare la tulnic „In memoriam Elena Pogan” – ediția a II-a, iar seara se va încheia cu recitaluri de muzică ușoară Gino& Live Band, muzică blues și prelucrări folclorice cu Happy Hippie şi o petrecere care va dura până târziu în noapte, cu foc de tabără şi focuri de artificii.
Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac continuă duminică cu alte vizite de informare pentru agenţiile de turism, o paradă a portului popular şi un spectacol folcloric programat să înceapă la ora 14,00, pe scena din centrul comunei Albac. Acesta va cuprinde momente artistice susţinute de ansambluri folclorice din județul Alba, rapsozi, instrumentiști și poeți populari, soliști vocali, Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al Județului Alba şi dansuri populare româneşti. Conducerea muzicală va fi asigurată de dirijorul Alexandru Pal.
Iată programul detaliat al Târgului Naţional de Turism Rural de la Albac
Vineri, 28 septembrie
Orele 11.00-21.00 InfoTrip 1 (dedicat reprezentanților agențiilor de turism înscrise). Vizitarea spațiilor de cazare din Zona Cheile Aiudului
Sâmbătă, 29 septembrie
Ora 10.00 – în centrul comunei Albac – Deschiderea oficială a Târgului Național de Turism Rural, Albac 2018
- ceremonial religios și Arborarea Drapelului României alături de Fanfara Județului Alba și Tulnicăresele din Munții Apuseni
- oferta turistică și agroturistică în spațiile de cazare rurale din Județul Alba și din țară
- ateliere și expoziții de meșteșuguri tradiționale românești
Ora 11.00, la Centrul de Promovare şi Informare Turistică Albac – Expoziția de artă fotografică ,,Timp străvechi”
Ora 11.00 InfoTrip 2 – vizitarea spațiilor de cazare din Stațiunea Turistică Albac
Ora 15.00, la Primăria Comunei Albac – prezentare de studiu – Identificarea gospodăriilor tradiţionale în vederea conservării „In Situ” – Zona Ţara Moţilor (Albac, Arieșeni, Avram Iancu, Ciuruleasa, Gârda de Sus, Horea, Poiana Vadului, Vadu Moților, Vidra, Scărișoara, Sohodol)
Ora 17.00, la Primăria Comunei Albac – Conferința ,,Turismul rural românesc – tradiție și modernitate”. Strategii naționale și regionale de dezvoltare a turismului rural. Rolul legislației în promovarea și dezvoltarea turismului rural. Exemple de bune practice
Ora 18.00, pe scena din centrul comunei Albac – Concurs de interpretare la tulnic ,,In memoriam Elena Pogan” – ediția a II-a şi decernarea premiilor
Ora 19.00, pe scena din centrul comunei Albac – recital de muzică ușoară Gino & Live Band
Ora 20.00 , pe scena din centrul comunei Albac – recital de muzică ușoară Happy Hippie
Ora 21.00, la Căminul Cultural Albac – discotecă
Ora 22.00, în centrul comunei Albac – foc de tabără
Ora 23.00, în centrul comunei Albac – foc de artificii
Duminică, 30 septembrie
Ora 9.00 InfoTrip 3 – vizitarea obiectivelor turistice din Zona Munților Apuseni și din Zona Cheile Aiudului
Ora 10.00, în centrul comunei Albac – Târgul Național de Turism Rural Albac 2018 – oferta turistică și agroturistică în spațiile de cazare rurale din Județul Alba și din țară; ateliere și expoziții de meșteșuguri tradiționale românești
Ora 10.00, la Centrul de Promovare şi Informare Turistică Albac – expoziția de artă fotografică ,,Timp străvechi”
Ora 13.00, în centrul comunei Albac – parada portului tradiţional din judeţul Alba
Ora 14.00, pe scena din centrul comunei Albac – spectacol folcloric extraordinar cu:
- Ansambluri folclorice din judeţul Alba: Taraful ,,Moțul” din Horea, Ansamblul de dansuri din Albac, Ansamblul Folcloric ,,Tradiții Uiorene” din Ocna Mureş, Ansamblul Folcloric ,,Hopârteanca” din Hopârta, Ansamblul Folcloric ,,Dor Teiușan” din Teiuş.
- Rapsozi, instrumentişti şi poeţi populari din judeţul Alba: Gheorghe Paşca (taragot – Câmpeni), Ioan Frăţilă (rapsod popular – Sâncel), Maria Dulău (rapsod popular – Biia), Eleonora Ignat (poet popular – Biia), Elena Popiţa (poet popular – Vălișoara)
- Solişti vocali invitaţi: Eugen Mihăilă şi Dorel Banci, Ancuţa Matei Olar, Mirela Mănescu, Vlăduţa Lupău, Leontina Fărcaş, Iulia Lung şi Anghelina Timiş
- Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al judeţului Alba, dirijor Alexandru Pal, alături de soliștii vocali: Maria Filimon, Cătălin Haşa, Floricica Moga, Nicolae Plută, Dorina Nariţa, Nicolae Tuhuţ
- Ansamblul de dansuri coordonat de Alexandra și Flaviu Mîrza și Alexandra Chira – câștigătoarea Trofelului emisiunii-concurs TVR – Vedeta Populară
Evenimentul, ajuns la cea de-a XIV-a ediţie, este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” şi Primăria Comunei Albac, în parteneriat cu Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural Filiala Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia. Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac este o marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba.