Stațiunile balneoclimaterice din Romania sunt pregătite pentru turiști străini

Stațiunile balneoclimaterice din Romania sunt pregătite pentru turiști străini, pentru dezvoltarea sectorului balneo fiind alocate 90 de milioane de euro

Ministerul Turismului și-a propus promovarea stațiunilor balneoclimaterice din România ca destinații turistice de interes major pentru cetățenii tuturor țărilor europene, atât pentru relaxare, cât și pentru tratament sau recuperare medicală, după cum se arată pe site-ul ministerului.

România se bucură de numeroase stațiuni balneare în care turiștii pot beneficia de resurse naturale cu efect terapeutic, de la ape minerale și termale, nămoluri terapeutice, pana la saline, însă numărul celor din străinătate care le aleg să-și petreacă concediile sau să facă diferite tratamente balneo și recuperare medicală în țara noastră este scăzut.

”Datele statistice oficiale arată că în 2016, din totalul turiștilor din stațiunile balneo din România, sub 10% sunt străini. Unul dintre cele mai importante motive pentru care străinii nu se îndreaptă spre stațiunile balneo românești este că instituțiile de asigurări medicale din unele țări europene refuză să deconteze tratamentul sau recuperările clienților lor efectuate în România. Motivul invocat este acela al lipsei standardelor de calitate recunoscute la nivel european în stațiunile românești”.

Având în vedere că o parte dintre stațiunile balneoclimaterice din România au beneficiat de investiții mari nu numai în privința facilităților și serviciilor oferite, comparativ cu cele europene, cât și din punctul de vedere al infrastructurii, Ministerul Turismului din România apreciază că nu se justifică o astfel de abordare.

”Pe plan intern, Ministrul Turismului din România, Mircea-Titus Dobre, și-a propus să elimine aceste probleme care afectează sectorul turistic balnear, inițiind o serie de măsuri concrete. Întrucât România beneficiază de alocări financiare europene consistente pentru exercițiul bugetar 2014-2020, Ministrul Turismului a început o serie de întâniri și discuții cu organizațiile profesionale și investitorii din domeniul turismului balnear din România, precum și cu autoritățile publice locale, în vederea identificării celor mai potrivite soluții pentru accesarea fondurilor nerambursabile disponibile pe acest sector”.

În continuare, se precizează că programele de finanțare discutate sunt Planul Juncker, în cadrul căruia țării noastre i-au fost alocate aproximativ 10 miliarde de euro și fondurile de care beneficiază România de la Uniunea Europeană, asumate pentru dezvoltarea sectorului balneo, într-un cuantum de 90 milioane de euro, Ministerul Turismului implicându-se activ din acest punct de vedere pentru identificarea oportunităților de investiții.

”Pe plan extern, Ministrul Turismului din România va iniția demersuri pe lângă instituțiile Uniunii Europene, în vederea aducerii la un numitor comun a standardelor de calitate impuse în domeniul turismului, astfel încât să nu existe diferențe majore de abordare între state a problemei deconturilor de către asiguratorii de sănătate.

România se înscrie printre țările europene cu un fond balnear remarcabil, având pe teritoriul său o treime din apele termale și minerale de pe continent. Țara noastră beneficiază de o rețea bogată de stațiuni balneare (34 de stațiuni), care tratează o multitudine de afecțiuni, de la cele reumatismale și articulare, neurologice, cardiovasculare, respiratorii, digestive, hepato-biliare, renale sau ginecologice, dermatologice, oculare, post-traumatice și post-operatorii, până la boli endocrine, metabolice și de nutriție, pareze și paralizii, varice, boli ale sângelui, anemie, astenie, alergii, depresii, nevroze, surmenaj fizic și intelectual sau boli profesionale”.

Pe lângă tratarea numeroaselor boli și afecțiuni, serviciile stațiunilor balneare din România includ fizioterapie, kinetoterapie, electroterapie, hidroterapie, aerosoli, termoterapie, aero-helioterapie, băi carbogazoase, gimnastică medicală și de întreținere, diferite tipuri de masaj, s.a.m.d. Mai mult decât atât, multe dintre unități balneare se află în vecinătatea unor obiective turistice importante, turiștii având multiple posibilități de a-și petrece timpul liber.

Post Author: Turism Balneo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *