Ministerul Turismului a atestat noi stațiuni turistice de interes național ori local

Borşa, Dâmbovicioara, Mamaia Nord, Peștera-Padina, Cacica, Dorna Candrenilor, Oncești, Poiana Stampei, Solca, atestate ca stațiuni turistice de interes național ori local

Ministerul Turismului a promovat în şedinţa de Guvern din 15 martie 2018, o Hotărâre de Guvern care acordă statutul de staţiuni turistice de interes naţional pentru patru localităţi şi zone turistice, precum și statutul de interes local pentru cinci localități.

Ministerul Turismului a supus dezbaterii publice încă de la finele anului trecut proiectul de lege privind atestarea localităţilor Borşa din judeţul Maramureş şi Dâmbovicioara din Argeş ca staţiuni turistice de interes naţional, precum şi zonele Mamaia Nord și Peştera-Padina.

Prin proiectul de act normativ amintit, publicat la data de 07.12.2017, s-a propus aprobarea atestării, ca stațiuni turistice de interes național sau local, următoarele localităţi sau părţi din localităţi, astfel:

Staţiuni turistice de interes naţional:
  1. Borșa, județul Maramureș;
  2. Dâmbovicioara, judeţul Argeș;
  3. Zona Mamaia Nord, orașul Năvodari, județul Constanța;
  4. Zona Peștera-Padina, Comuna Moroeni, Județul Dâmbovița
Staţiuni turistice de interes local:
  1. Cacica, județul Suceava;
  2. Dorna Candrenilor, județul Suceava;
  3. Oncești, județul Maramureș;
  4. Poiana Stampei, județul Suceava;
  5. Solca, județul Suceava.

Potrivit expunerii de motive, s-a arătat că:

  1. Orașul Borșa este situat în nordul României, în capătul estic al Depresiunii Maramureșului, pe cursul superior al Vișeului, într-un culoar depresionar mărginit la sud de munții Rodnei și la nord de munții Maramureșului, la granița provinciilor istorice Bucovina, Galiția și Rodna Veche. Teritoriul localității include și cursul superior al Bistriței Aurii, precum și versantul drept al V. Țibăului.
  2. Comuna Dâmbovicioara este amplasată într-un peisaj deosebit, foarte generos pentru iubitori de frumos, la granița dintre județele Argeș și Brașov, culoarul Rucăr – Bran și Parcul Natural Piatra Craiului. Situată în nordul județului, Dămbovicioara este ultima localitate argeșeană aflată pe Culoarul Rucăr-Bran, fiind localizată la 30 de km. de Cămpulung Muscel și 55 de km. de orașul Brașov. Comuna este alcătuită din trei sate: Podu Dâmboviței, Dâmbovicioara și Ciocanu, adevărate destinații turistice pentru iubitorii muntelui, dar și a tradițiilor și a obiceiurilor Argeșului de Nord.
  3. Zona Mamaia Nord, orașul Năvodari este situată la nord de Canalul Midia Năvodari și Digul de Sud, la sud de stațiunea turistică Mamaia și lacul Siutghiol, la est se invecinează cu Marea Neagră și la vest cu Canalul Midia Năvodari. Orașul Năvodari este cel mai tânăr oraș al litoralului românesc, situat pe malul sudic al lacului Tașaul și pe grindul dintre acesta și lacul Siutghiol (albia canalului Poarta Albă-Midia Năvodari, inaugurat la 21 noiembrie 1987). Se află la o distanță de 18 km de municipiul Constanța, având ca vecini la Nord – Lacul Tașaul și satul Sibioara, la Sud – Lacul Siutghiol și stațiunea Mamaia, la Vest – localitatea Lumina, iar la Est – Marea Neagră. Orașul Năvodari, prin Hotărârea de Guvern nr. 1072/2013, de modificare a anexei nr. 1 la Hotărârea de Guvern nr. 1016/2011, a fost inclus pe lista “localităților și arealelor pentru care se acordă statutul de stațiune balneoclimatică”. Factorii naturali de cură sunt climatul maritime, bogat în aerosoli saline și apa Mării Negre. De asemenea, localizarea în apropierea resurselor balneare ce dispun de ape termale și termominerale reprezintă un factor natural, la nivelul zonei Mamaia Nord fiind organizate toate cele trei tipuri de asistență balneoclimatică respectiv: profilactică, curativă și de recuperare medicală. Acestea funcționează cu succes în cadrul centrelor SPA și ale resorturilor de cinci și patru stele de pe raza zonei: Marina Regia Residence, Phoenicia Resort, Hotel Nayino, Hotel Opera, Scoica Land, Alma Lux etc. În cadrul Regina Marina funcționează “Imperia Spa”- “Baza de tratament medico-balnear”.
  4. Zona Peștera – Padina, Comuna Moroeni este situată în extremitatea nordică a judeţului Dâmboviţa şi are în administraţie o suprafaţă de 28.739 ha – fiind cea mai mare comună dâmboviţeană, ca întindere – în care este inclusă şi suprafaţa Parcului Natural Bucegi aferentă judeţului. Comuna se învecinează la nord cu judeţul Braşov, la est cu judeţul Prahova şi la vest cu judeţul Argeş.
  5. Comuna Cacica este situată în centrul județului Suceava, în zona de podiș și a dealurilor subcarpatice, care aparțin de sectorul nord-vestic al Platformei Moldovenești, străjuită la vest de Obcina Cacica, la nord de depresiunea Solca, iar la est de Podișul Sucevei.
  6. Comuna Dorna Candrenilor este aşezată în depresiunea tectonică intercarpatică a Dornelor, la 8 km depărtare de oraşul Vatra Dornei şi la 4 km de Poiana Stampei, pe valea râului Dorna (46 km), la o altitudine de 830 m deasupra nivelului mării. Comuna se întinde de-a lungul văii Dorna.
  7. Comuna Oncești este situată în partea de nord a României, în Depresiunea Maramureșului, pe Valea Izei, în inima Maramureșului Istoric, la 10 km de orașul Sighetu Marmației și Muzeul Etnografic al Țării Maramureșului, unde se află expusă cea mai veche biserică de lemn din comuna Oncești, la 18 km de Mânăstirea “Sfântul Arhanghel Mihai” – Sâpînța-Peri, cea mai înaltă construcție din lemn (stejar) din Europa, 75 de m și la 5 km de Mânăstirea 10 Bârsana, care este o sinteză a sculpturii în lemn pentru zona de Maramureș Istoric, considerată de turiști “Muntele Athos de Maramureș”, biserica veche, datează din anul 1720, iar astăzi este inclusă în patrimoniul UNESCO.
  8. Comuna Poiana Stampei este situată în partea de sud-vest a județului Suceava, în Bazinul Dornelor, de-a lungul Drumului Național 17, Vatra Dornei – Bistrița. Satele comunei Poiana Stampei, Căsoi, Domișoara, Pilugani, Tătaru, Teșna și Prăieni, s-au dezvoltat în lungul râului Dorna. Comuna este amintită documentar în 1593, iar denumirea de “Poiana Stampei” arată că localitatea era situată la hotar (la frontieră, unde de obicei era vamă și unde negustorii ardeleni sau moldoveni erau obligați să plătească taxă și unde, pe documente se aplica ștampila “stampa”). Teritoriul comunei Poiana Stampei este amplasat întro zonă mărginită la vest de Munții Bârgăului, la nord de Depresiunea Dornelor și la est de Munții Bistriței.
  9. Orașul Solca este situat în marginea estică a Obcinelor Bucovinei, județul Suceava, pe valea cursului mijlociu al râului Solca, la o distanță de 23 km de municipiul Rădăuți, 32 km de orașul Gura Humorului, 48 km de reședința jud. Suceava și se învecinează cu localitățile Marginea și Arbore la nord, Cacica la sud, Botoșana și Cajvana la est și Mânăstirea Humorului și Sucevița la vest, iar în anul 1993, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a inclus Biserica „Adormirea Maicii Domnului” și „Sf. Gheorghe” a Mănăstirii Humor, pe lista patrimoniului cultural mondial.

Hotărârea are o însemnătate deosebită pentru administraţiile locale deoarece toate localităţile incluse în staţiunile turistice de interes naţional sau local vor beneficia de un punctaj ridicat în obţinerea de finanţări pentru proiectele regionale.

Astfel, în România, sunt atestate 47 de staţiuni turistice de interes naţional şi 62 de staţiuni de interes local.

Sursa foto: http://www.primariaborsamm.ro

Post Author: Turism Balneo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *