InContext – Slănic Moldova. Tema ediției 2018: „Sub cerul liber”

InContext Slanic Moldova –  ediția a II-a.

În ediția din 2017, șase artiști brazilieni au transformat  Slănic Moldova într-un muzeu viu folosind resursele locale prin practici estetice diverse de la sculptură, fotografie și instalație, artă monumentală interactivă, realizată cu implicarea comunității locale. În 2018, invitați sunt artiști din India și România.

Proiectul artistic urmărește să revitalizeze potențialul geografic și turistic al stațiunii Slănic Moldova, să redinamizeze social și cultural orașul prin schimburi artistice de durată, prin suscitarea interesului comunității locale pentru arta contemporană și prin dezvoltarea creativității în școlile din regiune, participante în activitățile programate în timpul rezidenței.

In cadrul proiectului a fost inclusa vizitarea unor obiective turistice, precum  Salina Târgu Ocna, cariera de piatră Cireșoaia, Barajul Valea Uzului, orașul DADA Moinești. In același timp, s-au avut în vedere drumețiile montane în munții Nemirei și culoarele de la Dedeman Comănești. Programul include și o serie de concerte sub cerul liber, având în vedere ca ediția de anul acesta include și o colaborare cu platforma internațională de muzică The Attic.

Staţiunea Slănic Moldova este situată în judeţul Bacău, pe valea pârâului Slănic. In anul 1877 au apărut primele instalații balneare, iar specialiștii le-au comparat cu apele minerale de la Karlovy Vary, Vichy si Aix-les-Bains. Stațiunea se află într-o depresiune acoperită de păduri de foioase și conifere.

Proiectul este inspirat din programul “Sandarbh” coordonat de un colectiv de artiști din regiunea Rajasthan, India, care în 13 ani de activitate a adus peste 250 de artiști indieni și internaționali în Partapur, localitate cu 10.000 de locuitori. În mod similar, sprijinind artiștii tineri și facilitând dialogul intercultural, rezidența InContext își propune să transforme orașul Slănic, cu o populație de aproximativ 4200 de locuitori, într-un incubator pentru experiment, creație și participare colectivă.

Programul complet poate fi văzut pe site-ul primăriei. Proiectul se încheie in data de 25 iunie 2018 și se desfășoară în spatiile Cazinoului din stațiune și în aer liber.

Post Author: Turism Balneo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *