Cu mocănița pe traseul Sovata – Câmpu Cetății

Una dintre atracțiile turistice ale Stațiunii Sovata este și plimbarea cu mocănița pe traseul Sovata (Gara Mică) – Câmpu Cetătii.

Traseul este de 14 km până la Câmpu Cetății (la 3 km de satul Câmpul Cetății). Linia îngustă de cale ferată a fost construită în anul 1915, în lungime de 82 km, dar a fost scoasă din funcțiune în anul 1995. Tronsonul a fost repus în circulație în scop turistic din anul 2011. Mocănița trece prin Sovata și Săcădat pană la Câmpu Cetății. Traseul face parte din fosta rută Târgu-Mureș – Praid inaugurată în anul 1912, folosită pană în anul 1997

Mocănița „Sovata” este una dintre cele 10 locomotive construite în anul 1949, la fabrica Chrzanowo din Polonia. Locomotivei cu aburi i s-a adăugat tenderul (unde se depozitează apa și cărbunele), produs la Uzinele Reșița în anul 1916. Capacitatea rezervorului de apă este de 3 metri cubi, iar cea a combustibilului de 3 tone. Mocănita funcționează cu cărbune și lemne.

Garnitura de tren are 3 vagoane cu o lungime cuprinsă între 11 și 12 metri. Unul dintre vagoane a fost construit 1953, iar celelalte două în anii 1985 și 1991. Cele trei vagoane au fost renovate în anul 2003 și au o capacitate totală de 90 de locuri.

Viteză maximă a mocănitei este de 35 km/ h, iar autonomia este de 30 km. Traseul trece prin pădurile din zona Sovata și prin câmpiile deschise, iar o călătorie dus-întors durează circa o oră și jumătate.

Informații suplimentare despre programul mocăniței puteți găsi pe site-ul oficial. Tariful pentru o călătorie dus-întors este cuprins între 10-20 de lei.

Post Author: Turism Balneo

1 thought on “Cu mocănița pe traseul Sovata – Câmpu Cetății

    Altamira Selicean

    (06/08/2019 - 14:49)

    Dezamăgitor Suntem un grup de 90 de persoane sun sa fac rezervare pentru mocanita de la ora 11 mi se răspunde că nu este posibil incerc sa le explic ca in grup sunt 29 de copii cu vârste între 4 și 14 ani mi se răspunde sa merg cu tot grupul la ora 9 și să ne ocupăm mocanita. Cum este posibil sa tin 29 de copii 2 ore pe peron 😡😡😡😡 Doamne în ce lume trăim? 😡😡😡😡😡😡😡
    Ne plângem de milă ca nu ne merge bine. Avem o tara atat de frumoasa dar nu suntem în stare să i exploatăm. Avem minte, mare, delta ar trebui să bubuie turismul în țara noastră dar lăsăm totul la mana unor incompetenți care nu sunt în stare să facă turism. PACAT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *