Cu mocănița pe traseul Sovata – Câmpu Cetății

Una dintre atracțiile turistice ale Stațiunii Sovata este și plimbarea cu mocănița pe traseul Sovata (Gara Mică) – Câmpu Cetătii.

Traseul este de 14 km până la Câmpu Cetății (la 3 km de satul Câmpul Cetății). Linia îngustă de cale ferată a fost construită în anul 1915, în lungime de 82 km, dar a fost scoasă din funcțiune în anul 1995. Tronsonul a fost repus în circulație în scop turistic din anul 2011. Mocănița trece prin Sovata și Săcădat pană la Câmpu Cetății. Traseul face parte din fosta rută Târgu-Mureș – Praid inaugurată în anul 1912, folosită pană în anul 1997

Mocănița „Sovata” este una dintre cele 10 locomotive construite în anul 1949, la fabrica Chrzanowo din Polonia. Locomotivei cu aburi i s-a adăugat tenderul (unde se depozitează apa și cărbunele), produs la Uzinele Reșița în anul 1916. Capacitatea rezervorului de apă este de 3 metri cubi, iar cea a combustibilului de 3 tone. Mocănita funcționează cu cărbune și lemne.

Garnitura de tren are 3 vagoane cu o lungime cuprinsă între 11 și 12 metri. Unul dintre vagoane a fost construit 1953, iar celelalte două în anii 1985 și 1991. Cele trei vagoane au fost renovate în anul 2003 și au o capacitate totală de 90 de locuri.

Viteză maximă a mocănitei este de 35 km/ h, iar autonomia este de 30 km. Traseul trece prin pădurile din zona Sovata și prin câmpiile deschise, iar o călătorie dus-întors durează circa o oră și jumătate.

Informații suplimentare despre programul mocăniței puteți găsi pe site-ul oficial. Tariful pentru o călătorie dus-întors este cuprins între 10-20 de lei.

Post Author: Turism Balneo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *