Petre Dordea este fondatorul site-ului InfoTravelRomania.ro și îndrăgostit de această industrie albă numită TURISM.
Țînând cont experiența sa vastă în turism, Petre Dordea a avut amabilitatea să ne răspundă la unele întrebări legate de turismul balnear și stațiunile balneare din România, atât din punctul de vedere al specialistului, cât și al turistului care a călătorit mult prin România și a beneficiat de serviciile de tratament balnear sau de SPA oferite de centrele specializate.
1. Mai are turismul balnear vreo șansă în România?
Petre Dordea: Din punctul meu de vedere DA. Avem câteva stațiuni balneare cu mare potențial de creștere, trebuiesc doar puțin refăcute și promovate.
Ar trebui să refacem acel catalog cu statuniile balneare din România, să specificam la fiecare ce are mai frumos / deosebit și ce boli se pot trata sau preveni.
Avem însă o problemă de mentalitate conform căreia: pensionarii merg în stațiuni pentru tratament. Nu este adevărat!
În stațiuni putem merge pentru SPA, welness și întreținere. Trebuie să ne întreținem la tinerețe ca să fim bine la bătrânețe (depinde ce înțelege fiecare prin bătrânețe).
2. Ce stațiune balneară îți place cel mai mult?
Petre Dordea: Până acum am văzut: Băile Tușnad, Băile Herculane, Covasna, Călimăneșți-Căciulata, Sovata, Vatra Dornei, Eforie Nord, Amara și Mangalia. Nu am ajuns încă la Băile Felix și la Balvanyos Resort care am auzit că arată foarte bine.
Cel mai mult îmi plac Băile Herculane (pentru liniște, aer curat și apele termale cu sulf) și Sovata.
3. Ai fost în multe hoteluri cu centre SPA din România. Care ți-a plăcut cel mai mult?
Petre Dordea: Îmi pui o întrebare grea 🙂 . Cea mai frumoasă cameră de hotel este clar cea de la Hotel Kronwell din Brașov. Hoteluri cu centre SPA nu sunt foarte multe în România, ar putea fi și mai multe! O apreciez foarte mult pe Ioana Marian de la desprespa.ro, pentru că încurajează unitățiile hoteliere să își dezvolte un centru SPA.
Cel mai mult mi-a plăcut Hotel Potaissa din Turda. Aici am văzut cea mai frumoasă piscină interioară, însă nu prea ai ce să faci în oraș. Repet: am auzit că Balvanyos Resort și Hotel Lotus din Băile Felix arată foarte bine! Încă nu le-am văzut. De asemenea, îmi place zona de SPA de la Hotel Afrodita 4* din Herculane. Cel mai romantic jacuzzi l-am văzut la Hotel Valea cu Pești 4* din Transfăgărășan.
4. Ce ai recomanda hotelierilor care au facilități SPA în hoteluri? Care ar fi punctul forte pentru atragerea turiștilor?
Petre Dordea: hotelierilor care nu au zonă de SPA le-aș recomanda să facă, pentru că o zonă de SPA le-ar aduce mult mai mulți turiști! Nu e greu să faci măcar două saloane de masaj, o saună și un jacuzzi mic.
5. În general, sectorul balnear este conștientizat ca acel domeniu al cărui scop terapeutic îl reprezintă folosirea resurselor naturale pentru recuperarea stării de sănătate. Crezi că ar trebui să mergem la tratament balnear doar atunci când suntem bolnavi și ne recomandă medicul? Sau ar trebui să punem accentul pe menținerea stării de sănătate, ca măsură de prevenție?
Petre Dordea: Nu. Ar trebui ca măcar de 2 ori / an să avem grijă de propriul nostru corp indiferent de vârstă. Ar trebui să mâncăm mai sănătos (în special fructe și legume), să facem plimbări pe jos în aer liber, să mergem la piscină. Este mult mai ușor să previi decât să tratezi.
6. Ai simțit beneficii reale în urmă tratamentelor balneare încercate?
Petre Dordea: Depinde fiecare ce își dorește. Dacă vrei doar să îți încarci bateriile e suficient 3-4 zile într-o stațiune balneară sau într-un hotel cu centru SPA.
Dacă vrei tratament îți trebuiesc cel puțin 12 zile.
Am încercat băile termale în aer liber de la Herculane și pot să spun că m-am simțit foarte bine după. Am încercat, de asemenea, și bazinele cu apă sărată de la SANCONFIND din Poiana Câmpina unde, de exemplu, duminica costă 20 lei pentru 40 minute 🙂 .
7. Crezi că Ministerul Turismului încurajează dezvoltarea turismului balnear în România?
Petre Dordea: Sigur că da! Doar că Departamentul de Marketing și Promovare mai are multe de învățat. Există un proverb românesc: „Peștele de la cap se împute!”. Ar trebui schimbat doar Directorul General al Direcției de Marketing și Promovare.
8. Cum vezi dezvoltarea turismului balnear în România pe viitor? Ce ar trebui făcut?
Petre Dordea: Din punctul meu de vedere, turismul balnear în România este în creștere, iar potențialul este mult mai mare. Ce ar trebui făcut?
- Ar trebui să pornim cu educarea turiștilor în special a celor tineri:
- să le explicăm care sunt stațiunile balneare;
- ce se poate trata sau preveni în fiecare stațiune;
- ce pot face acolo.
- Ar trebui să promovăm mai mult aceste stațiuni balneare. Încă nu am auzit / văzut o stațiune balneară care să își facă o campanie de publicitate online. Am auzit acum ceva vreme de „Covasna – stațiunea inimii tale!” și atât.
Interviul a fost realizat de Monica Anghelovici, specialist în turism și blogger de travel la Povestidecalatorie.ro.